Cholesterol bij kinderen en jong volwassenen

Leeftijd en cholesterol

Naarmate men ouder wordt, wordt over het algemeen ook het risico op hart- en vaatziekten groter. Wellicht omdat leeftijd als risicofactor wordt gezien, staan in onderzoek naar cholesterol doorgaans volwassenen centraal. De vraag die misschien ook bij u wel eens is opgekomen, is of het cholesterolgehalte voor kinderen en jong-volwassenen belangrijk is? Het antwoord is JA, gezonde cholesterolwaarden zijn al op jonge leeftijd zeer belangrijk.

Het proces van het ontstaan van atherosclerose oftewel aderverkalking begint al op jonge leeftijd. Het probleem wordt vaak echter pas op latere leeftijd voldoende ernstig. Onderzoek heeft aangetoond dat hoge cholesterolwaarden tijdens de kinderjaren een vroege ontwikkeling van aderverkalking in de hand werkt en de kans op het krijgen van hart-vaatziekten verhoogt.

De studieresultaten wijzen nog niet op de noodzaak om alle kinderen een cholesteroltest te laten ondergaan. Wel zouden kinderen van families met een hoog risico hun cholesterolwaarde moeten laten bepalen. Als de cholesterolwaarde van een kind verhoogd is, vormt aangepaste voeding de eerste stap in de behandeling. Deze aanpassing zal zich vooral concentreren op een vermindering van vet en cholesterol in de voeding, het behoud van een gezond gewicht en meer lichaamsbeweging. Pas als de cholesterolwaarde ondanks de strikste dieetmaatregelen op onacceptabele hoogte blijft, zal de arts mogelijk overgaan op het gebruik van een cholesterolverlager. Omdat niet elke cholesterolverlager geschikt is voor kinderen, zal de kinderarts het geschikte geneesmiddel voorschrijven.

One Response

  1. Dogi Rugani 11/07/2011

Wij horen graag uw reactie!

23
Whatsapp