Deze pagina legt uit hoe u uw cholesterol effectief kunt verlagen. Grofweg kunnen de manieren die uw cholesterol verlagen, worden ingedeeld in 5 categorieën:
–          De juiste voeding
–          Meer bewegen
–          Stoppen met roken
–          Afvallen bij overgewicht
–          Cholesterolverlagers (medicijnen)
Deze categorieën worden uitgelegd en u krijgt de mogelijkheid om dieper in te gaan op elk van de methoden om uw cholesterol te verlagen.

Alvorens in te gaan op de manieren om uw cholesterol te verlagen, is het zinvol om te weten wat dan precies het juiste cholesterolgehalte is. Als u het juiste cholesterolgehalte weet, en u weet ook uw eigen cholesterolgehalte, dan kunt u inschatten hoeveel u uw cholesterol minimaal moet/wilt verlagen. We onderscheiden de volgende manieren op het cholesterol te verlagen:

Cholesterol verlagen
De juiste voeding kan uw cholesterol wel 20 tot 30% verlagen.

1. Uw cholesterol verlagen met de juiste voeding

Het cholesterol in uw lichaam komt voor 20 tot 40% uit voeding. Gezonde voeding is daarom een belangrijke manier om uw zelf uw cholesterol te verlagen. Dit is een effectieve methode als u voeding met verzadigde vetten goed weet te vervangen voor voeding met onverzadigde vetten. Onderzoek heeft aangetoond dat u hiermee uw cholesterol kunt verlagen met zo’n -10 tot -20%. Bovendien zijn er voedingsmiddelen beschikbaar die cholesterolverlagend werken waardoor u nog een extra daling van -10% kunt bereiken.

Kortom, over het algemeen kunt u alleen al via uw dagelijkse voeding uw cholesterol verlagen met ongeveer -20 tot -30%. Omdat voeding de uitgebreide aandacht verdient, hebben we hier een extra pagina aan gewijd: De juiste voeding. Op deze pagina leest u bijvoorbeeld de soorten voeding die u kiest om uw cholesterol te verlagen. Ook geven we handige informatie over bijvoorbeeld omega-3, omega-6, plantaardige vetten en dieet tips.

Met vetten uw cholesterol verlagen?!

Onderzoek heeft bewezen: Door te kiezen voor onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten kunt u effectief uw LDL cholesterol en totaal cholesterol verlagen. Meervoudig onverzadigde vetten zijn bijzonder gunstig.

Cholesterol verlagen met voeding
Het juiste dieet kan het LDL cholesterol, totaal cholesterol en triglyceriden verlagen.

2. Uw cholesterol verlagen met meer beweging

Bewegen verhoogt het goede HDL-cholesterol. Zoals u misschien weet is HDL de ‘stofzuiger’ die slecht LDL-cholesterol opruimt en dus het slechte cholesterol verlaagd. Gezond bewegen houdt in dat u elke dag minstens een half uur inspannend lichaamsbeweging hebt. Bewegen hoeft niet altijd gecombineerd te worden met sporten, maar kan bijvoorbeeld ook inhouden dat u fietst naar het werk, gaat tuinieren of een boswandeling maakt. Het is belangrijk dat u een methode kiest waar u ook plezier bij hebt. Op die manier is een dagelijkse routine met beweging op de lange termijn het meest realistisch en houdbaar. Overigens kunt u het half uur ook verdelen over enkele dagdelen.

In aanvulling op het verlagen van uw cholesterolgehalte, kunt u met beweging natuurlijk uw gewicht beheersen en uw spiermassa versterken. Een gunstig gewicht verlaagd ook de kans op hart- en vaatziekten. En een gezondere spiermassa gaat samen met een gezonder metabolisme. Wat op haar beurt het gewicht wederom ten goede kan komen. Kortom, dagelijkse beweging heeft veel voordelen voor een goede gezondheid en een lager cholesterolgehalte.

Beweging werkt cholesterolverlagend
Met voldoende beweging kunt u het goede HDL cholesterol verhogen.

3. Uw cholesterol verlagen door te stoppen met roken

Stoppen met roken helpt uw cholesterol verlagen. Bovendien is roken een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten die zeker de moeite waard is om te vermijden. Het mooie aan stoppen met roken is dat het al snel resultaat geeft. De beschadigde vaatwand hersteld al binnen een half jaar. Ook het verlaagde goede HDL-cholesterol is weer snel op peil, wat het cholesterolgehalte ten goede zal komen. Kortom, stoppen met roken zal het cholesterol verlagen en kan de kans op hart- en vaatziekten snel en effectief verkleinen.

Cholesterol verlagen? Stop met roken.
Stoppen met roken heeft veel voordelen met betrekking tot uw gezondheid. Bijvoorbeeld helpt het bij het verlagen van uw cholesterol.

4. Uw cholesterol verlagen; afvallen bij overgewicht

Overgewicht moet worden vermeden en anders worden beperkt tot een minimum. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en met name een ‘appel-figuur’ (veel vet bij buik en romp) is gevaarlijk. Veel buikvet veroorzaakt namelijk een stijging van het slechte LDL-cholesterol en een daling van het goede HDL-cholesterol.

Het BMI wordt vaak gebruikt als indicator voor uw gewicht. Uw berekent uw BMI in de rubriek BMI berekenen.

Een gezond gewicht is gunstig voor het cholesterolgehalte
Een gezond gewicht is gunstig voor het cholesterolgehalte en verminderd het risico op hart- en vaatziekten.

5. Uw cholesterol verlagen met cholesterolverlagers

Als bovenstaande opties niet voldoende zijn om uw cholesterol te verlagen, zijn er medicijnen die cholesterolverlagend werken. Cholesterolverlagers worden in principe enkel voorgeschreven wanneer er ‘voldoende’ risicofactoren zijn die uw kans op hart- en vaatziekten verhogen. Cholesterolverlagers worden overigens bijna altijd voorgeschreven bij mensen die één van de volgende risicofactoren hebben: Diabetes type 2, bestaande hart- en vaatziekten en/of een erfelijk verhoogd cholesterol. Er zijn verschillende soorten cholesterolverlagers, klik op de link om meer te weten.

Suikerziekte

Hart- en vaatziekten zijn de voornaamste doodsoorzaak voor mensen met suikerziekte. Suikerziekte (diabetes mellitus) is…

Lees meer

Erfelijkheid

Wanneer hart- en vaatziekten in de directe familie voorkomt, wordt dit gezien als een zeer…

Lees meer

Cholesterol ratio

De cholesterol ratio is een goede voorspeller van uw risico op hart-vaatziekten. De cholesterol ratio…

Lees meer