In Nederland en België zijn verschillende soorten cholesterolverlagers beschikbaar. De diverse cholesterolverlagers hebben een verschillend werkingsmechanisme en ook de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel van deze producten verschillen van elkaar. Op deze pagina zetten we alle opties voor u op een rij. Indien u direct meer informatie wilt over één specifieke cholesterolverlager, kunt u in onderstaande inhoudsopgave meteen doorklikken.
We hebben de cholesterolverlagers in alfabetische volgorde ingedeeld naargelang het werkingsmechanisme. Laten we starten met de eerste optie:
1. Cholesterolabsorptieremmer
Een te hoog cholesterol kan op verschillende manieren worden verlaagd. De zogenaamde ‘cholesterolabsorptieremmer’ dankt zijn naam aan de werking van dit product. Het verminderd namelijk de opname (absorptie) van het cholesterol vanuit de darmen. Deze werking resulteert in het verlagen van zowel het totale cholesterol als ook het slechte LDL cholesterol. Op triglyceriden en HDL cholesterol heeft dit product slechts een zeer geringe invloed.
De stofnaam van dit type medicijn heet ‘ezetimibe’ en het product is inmiddels onder diverse merknamen verkrijgbaar. Een cholesterolabsorptieremmer wordt meestal in combinatie met een statine voorgeschreven door een specialist of huisarts. Als u graag meer wilt weten over deze cholesterolverlager kunnen wij deze pagina aanbevelen: [ezetimibe].
2. Fibraat
In tegenstelling tot bijvoorbeeld voorgenoemde cholesterolabsorptieremmer hebben fibraten vooral een verlagend effect ten aanzien van triglyceriden (tot -50%). Ook kan het goede HDL cholesterol met een fibraat worden verhoogd (zo’n +20 tot +30%). Het slechte LDL cholesterol en het totaalcholesterol worden in mindere mate verlaagd. Soms resulteert het gebruik van een fibraat zelfs in een lichte stijging van het LDL, met name bij mensen met een zeer hoog triglyceridengehalte. Volgens de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) en de Nederlandse Cardiovasculaire Richtlijnen wordt voor het verlagen van LDL cholesterol de voorkeur gegeven aan een statine. Een fibraat wordt echter overwogen ‘on-top-of’ een statine en/of om specifiek triglyceriden te verlagen.
Fibraten zijn verkrijgbaar in de vorm van ciprofibraat, bezafibraat en gemfibrozil. Wij werken op dit moment nog aan een pagina met meer informatie over dit medicijn.
3. Galzuurbindend hars
Harsen kunnen het LDL cholesterol verlagen. Met hoge doseringen harsen resulteert dit in een verlaging tot zo’n -25%. Helaas is het gebruik van harsen relatief onaangenaam. Bijvoorbeeld vanwege de visachtige smaak, zanderige structuur en relatief grote hoeveelheden (zo’n 3 tot 6 zakjes per dag). Harsen zijn verkrijgbaar als colestyramine en colestipol.
4. Nicotinezuur
Nicotinezuur kan het zowel het LDL cholesterol als ook triglyceriden verlagen. Het HDL cholesterol wordt met dit geneesmiddel verhoogd. Het nicotinezuur wordt in Nederland echter vrijwel niet meer toegepast. Deze methode gaat namelijk gepaard met een relatief ongunstig profiel met betrekking tot bijwerkingen.
5. Statine
Wist u dat het grootste gedeelte van uw cholesterol in het lichaam zelf wordt aangemaakt? Cholesterol wordt namelijk door de lever geproduceerd.
Een statine remt de productie van cholesterol in de lever. Het tekort aan cholesterol dat hierdoor wordt veroorzaakt, stimuleert uw lichaam om meer cholesterol uit het bloed op te nemen. En op die manier daalt uw cholesterolgehalte. Zowel uw totaal cholesterol (-20 tot -45%), LDL cholesterol (-25 tot -60%) kunnen worden verlaagd. Ook ten aanzien van triglyceriden kan men een vermindering verwachten. Bovendien wordt met het gebruik van een statine uw HDL cholesterol iets verhoogd.
Statines zijn onder verschillende stofnamen verkrijgbaar: atorvastatine, fluvastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine. Met deze cholesterolverlagers zijn de meeste klinische studies uitgevoerd en is zeer veel bekend over de werking en veiligheid. We werken momenteel aan een pagina om uw meer gedetailleerde informatie over statines te geven.
6. PCSK9 remmer
De PCSK9 remmer is de nieuwste optie in dit rijtje van cholesterolverlagers. Het is ook de duurste optie en wordt daarom selectief ingezet voor mensen met een bijzonder hoog cardiovasculair risico. Bijvoorbeeld mensen met een erfelijke aandoening (familiare hypercholesterolemie) of mensen met bestaande hart-vaatziekten komen mogelijk in aanmerking.
PCSK9 remmers kunnen het LDL cholesterol met iets meer dan -50% verlagen. We werken nog aan een pagina met meer informatie.

Uiteraard komt niet iedereen met een te hoog cholesterol bij voorbaat in aanmerking voor cholesterolverlagers. Als u door middel van bijvoorbeeld aanpassingen in uw leefstijl voldoende verlaging van uw cholesterolgehalte kunt bereiken, heeft dat de voorkeur. Bij veranderingen in leefstijl kunt u bijvoorbeeld denken aan meer bewegen, stoppen met roken en het eten van gezonde voeding.
Ter afsluiting nog belangrijk: Als u een cholesterolverlager gebruikt, raadpleeg dan altijd de bijsluiter voor de volledige informatie over dit specifieke medicijn. Als u de intentie heeft om een cholesterolverlager te gaan gebruiken, raadpleeg dan altijd uw arts zodat hij/zij u kan helpen bij het maken van de juiste keuze.
Wij hopen dat deze informatie nuttig voor u is. Geef onderstaand gerust uw reactie en/of deel uw ervaringen met onze lezers. Hartelijk dank!
Dank voor de heldere uiteenzetting. Zeker met naast mij het laboratorium uitslag.