Cholesterolverlagers

Er zijn verscheidene medicijnen beschikbaar om het cholesterolgehalte te verlagen. De diverse cholesterolverlagers hebben een verschillend werkingsmechanisme en ook de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel van de cholesterolverlagers verschillen van elkaar. De soorten cholesterolverlagers kunnen in vijf hoofdgroepen worden ingedeeld, in alfabetische volgorde zijn dit:

1) Cholesterolabsorptieremmer
2) Fibraat
3) Galzuurbindend hars
4) Nicotinezuur
5) Statine

Uiteraard komt niet iedereen met een te hoog cholesterol bij voorbaat in aanmerking voor cholesterolverlagers. Als u door middel van bijvoorbeeld aanpassingen in uw leefstijl voldoende verlaging van uw cholesterolgehalte kunt bereiken, heeft dat de voorkeur. Bij veranderingen in leefstijl kunt u bijvoorbeeld denken aan meer bewegen, stoppen met roken en het eten van gezonde voeding.

Belangrijk: Als u een cholesterolverlager gebruikt, raadpleeg dan altijd de bijsluiter voor de volledige informatie over dit specifieke medicijn. Als u de intentie heeft om een cholesterolverlager te gaan gebruiken, raadpleeg dan altijd uw arts zodat hij/zij u kan helpen bij het maken van de juiste keuze.