Bypass operatie - voor en na

Bypass operatie – voor en na

Een bypass-operatie wordt toegepast op de kransslagaders van het hart of andere slagaders in het lichaam, zoals in de benen. Bij een bypass-operatie maakt de specialist één of meerdere omleidingen langs een vernauwing in een bloedvat. Op deze manier is een bypass-operatie één van de manieren om een vernauwing in een slagader te behandelen, bijvoorbeeld bij iemand met hartklachten of etalagebenen.

Wat is een bypass?

De specialist gebruikt hiervoor een kunststof vaatprothese of een ader uit uw been. Dat laatste heeft de voorkeur. U heeft genoeg aders in uw been die de functie van de verwijderde ader overnemen.
De operatie duurt enkele uren. Tijdens de operatie bent u geheel of gedeeltelijk verdoofd. Voor deze ingreep verblijft u enkele dagen tot enkele weken in het ziekenhuis, afhankelijk van de bypass. Een bypass waarbij de borstkas moeten worden geopend is begrijpelijk een heftiger ingreep dan een bypass in het been.

Is een bypass-operatie voor u geschikt?

U komt voor een bypass-operatie in aanmerking als dotteren of een stent bij u niet mogelijk is of niet voldoende zal helpen. Een alternatief voor een bypass-operatie is een endarteriëctomie.

Bypass aan het been

Bypass aan het been

Risico’s en complicaties

Een operatie heeft meer risico’s dan dotteren. Er zijn verscheidene complicaties die zouden kunnen optreden:
* ontsteking van de wond
* longontsteking
* trombosebeen
* longembolie
* hartproblemen
* lekkage van de geopereerde slagader met nabloedingen
* verstopping van de bypass
* ontsteking van de vaatprothese
* beschadiging van de zenuwen rond de operatieplek