U wilt uw HDL cholesterol waarden verhogen. De volgende factoren verhogen het HDL cholesterol:

HDL verhogen: Stoppen met roken!
Roken verlaagt in sterke mate het HDL cholesterol. Om het HDL te verhogen kunnen we kort zijn: Stop met roken.

HDL verhogen: Meer lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging zal het goede HDL cholesterol verhogen en is dus gunstig.
Voor de meeste mensen wegen de gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging ruimschoots op tegen de mogelijke risico’s. Indien u echter een chronische aandoening of verscheidene risicofactoren voor hartziekten heeft, kunnen speciale voorzorgsmaatregelen verstandig zijn. Raadpleeg bij twijfel daarom even uw arts voordat u met een trainingsprogramma begint.

HDL verhogen: de juiste voeding
MINDER: Verzadigde vetten. Verzadigde vetten hebben een slechte invloed op de cholesterol-ratio.
MEER: Enkelvoudig onverzadigde vetten in de aanbevolen hoeveelheid, kunnen het HDL cholesterol verhogen zonder dat het totaal cholesterol wordt verhoogd.
AANVULLENDE INFORMATIE: Let op dat meervoudig onverzadigde vetten in de aanbevolen hoeveelheid het totale cholesterolgehalte kunnen verlagen maar dan ook het HDL cholesterol zullen verlagen.
Deze website kent ook een hoofdstuk over voeding en cholesterol.

HDL verhogen: Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen het HDL-cholesterol verhogen. Of het gebruik van een medicijn voor u verstandig is, hangt veelal af van de individuele situatie en moet daarom besproken worden met een deskundige. Overleg het gebruik van cholesterolverlagers daarom altijd eerst goed met uw huisarts en/of specialist.

HDL verhogen: Geslacht
Het geslacht is een factor waar u zelf geen invloed op heeft. Vrouwen hebben van nature een hoger HDL cholesterol dan mannen. Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen zorgt namelijk voor het verhogen van het HDL cholesterol. Helaas stopt na de overgang (menopauze) ook voor een groot deel het produceren van dit vrouwelijke geslachtshormoon. Het gevolg is dat vrouwen na de overgang niet meer profiteren van het natuurlijk verhogen van het HDL cholesterol, het HDL zal daarom weer iets dalen en de vrouw zal de cholesterol-ratio op een andere manier in balans moeten houden.

Lees meer over cholesterol waarden: