Zoals reeds eerder gezegd, is het HDL cholesterol het goede cholesterol. Des te hoger de cholesterol waarden van het HDL cholesterol, des te beter. In onderstaande tabel ziet u de cholesterol waarden die we in Nederland hanteren voor het HDL-cholesterol.

HDL cholesterol waarden

Zoals u ziet, wordt met betrekking tot de HDL cholesterol waarden onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben over het algemeen van nature al een hoger HDL cholesterol dan mannen. Volgens de Nederlandse richtlijnen hebben vrouwen ook hogere HDL cholesterol waarden nodig dan mannen om gezond te blijven.

Omdat HDL cholesterol het slechte cholesterol uit de bloedbaan verwijderd, zullen hoge HDL cholesterol waarden de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Daarom geldt: Hoge HDL cholesterol waarden zijn positief. Des te hoger de HDL cholesterol waarden, des te gunstiger de cholesterol-ratio. De cholesterol-ratio is de verhouding tussen slecht en goed cholesterol (HDL vs LDL) en bepaalt in grote mate uw risico op hart- en vaatziekten. Een gunstige cholesterol-ratio betekent weinig LDL-cholesterol ten opzichte van veel HDL-cholesterol.

Lees meer over cholesterol waarden: