LDL cholesterol is slecht cholesterol. LDL cholesterol is namelijk de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL cholesterol is het goede cholesterol en houdt zich constant bezig met het opruimen van slecht cholesterol dat in de bloedbaan circuleert.

Verschil LDL vs. HDL cholesterol: Functieverschil hdl ldl cholesterol
De functie van LDL is transport van cholesterol naar de weefsels en cellen, zodat het cholesterol haar functies kan uitoefenen (zie functies van cholesterol)
De primaire functie van HDL is de verwijdering van vrij cholesterol uit de bloedbaan, door dit te transporteren naar de lever en andere cellen/organen.

Verschil LDL vs. HDL cholesterol: Samenstelling, formaat en dichtheid
LDL en HDL cholesterol zijn beide zogenaamde lipoproteïnen. LDL staat voor ‘low-density-lipoprotein’ en HDL staat voor ‘high density lipoprotein’. Deze benaming verwijst naar het verschil in de dichtheid van beide lipoproteïnen. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien is, variëren HDL- en LDL-cholesterol niet alleen in dichtheid, maar ook qua formaat en samenstelling. LDL cholesterol bevat maarliefst 45% cholesterol en slechts 25% eiwit. HDL cholesterol bevat slechts 20% cholesterol en ongeveer 50% eiwit.
Meer over lipoproteïnen lees je in het hoofdstuk wat is cholesterol.

Verschil LDL vs. HDL cholesterol: Risico op aderverkalking
Des te meer LDL cholesterol, des te meer aderverkalking.
Des te meer HDL cholesterol, des te minder aderverkalking in de bloedvaten.

Verschil LDL vs HDL cholesterol: Risico op hart- en vaatziekten
Des te meer LDL cholesterol, des te hoger uw risico op hart- en vaatziekten.
Des te meer HDL cholesterol, des te beter. Een hoog HDL cholesterol verlaagd namelijk uw risico op hart- en vaatziekten.

Het is goed om te beseffen wat het verschil is tussen LDL en HDL cholesterol. Cholesterol is niet onmisbaar maar een hoog LDL cholesterol verhoogd wel uw risico op hart- en vaatziekten. Een goede balans tussen LDL en HDL is dus belangrijk. Een goede cholesterol-ratio verlaagd uw risico op hart- en vaatziekten. Een goede cholesterol-ratio is een laag LDL cholesterol ten opzichte van een hoog HDL cholesterol.

Lees meer over LDL en HDL cholesterol waarden: