Angina pectoris is pijn op de borst ten gevolge van een tekort aan zuurstof in de hartspier. De pijn op de borst kan een teken van aderverkalking zijn, doordat de kransslagaderen (bloedvaten die bloed aanvoeren naar het hart) vernauwd zijn.

Oorzaak angina pectoris?
Angina pectoris aanvallen komen voor als het hart meer zuurstof nodig heeft dan door de bloedvaten kan worden aangevoerd. In de meeste gevallen wordt het tekort aan bloedtoevoer naar de hartspier veroorzaakt door aan een vernauwing van de kransslagaderen. De pijn op de borst komt meestal voor tijdens inspanning, zware emotionele stress of na een zware maaltijd. Dan heeft de hartspier meer zuurstof nodig dan door de vernauwde bloedvaten kan worden aangevoerd.

De kans op het ontwikkelen van angina pectoris wordt vergroot door roken, overgewicht, een te hoge bloeddruk, suikerziekte, een te hoog cholesterolgehalte en bij mensen bij wie in de familie op jongere leeftijd (voor het 60e levensjaar) hart- en vaatziekte voorkomt. Soms is angina pectoris het gevolg van een hartklepziekte, onregelmatige hartslag (aritmieƫn) of ziekten van de hartspier die van invloed zijn op de bloedtoevoer naar de hartspier.

Hoe ernstig is angina pectoris?
Angina pectoris is een ernstige aandoening omdat het een teken is dat de hartvaten vernauwd zijn, wat erger kan worden of zelfs kan leiden tot een hartaanval of overlijden. Het beperkt de inspanning die u kunt verrichten zodat wandelen of traplopen een probleem kunnen worden.

Hoe lang duurt angina pectoris?
Angina pectoris aanvallen duren meestal tussen de 1 en 15 minuten.

– Bij chronische (langdurige) stabiele angina pectoris treden symptomen vooral op bij inspanning. Deze symptomen kunnen zich maanden of zelfs jarenlang onveranderd voordoen.
– Onstabiele angina pectoris kan zich ook voordoen doen in rust. Het kan een vervolg zijn van stabiele angina pectoris, maar is ernstiger omdat het de voorbode kan zijn van een hartaanval.