Wanneer is het cholesterol te hoog? Dit is een veelgestelde vraag en het doel van deze pagina is om hier een antwoord op te geven. Of het cholesterol te hoog is, wordt gebaseerd op onderzoek en is vastgelegd in de Nederlandse Richtlijnen. Een zeer handig ezelsbruggetje om te beoordelen of uw cholesterol te hoog is, is de zogenaamde 5-4-3-2-1 regel. De 5-4-3-2-1 regel geeft aan wat ongeveer de normale cholesterolwaarden zijn van ieder type cholesterol:

Type cholesterolwaarde Normale cholesterolwaarde
Totaal cholesterol 5 mmol/l of lager
Cholesterol ratio 4 mmol/l of lager
LDL cholesterol 3 mmol/l of lager
Triglyceriden 2 mmol/l of lager
HDL cholesterol 1 mmol/l of hoger

Patiënten met hart-vaatziekten en/of diabetes type 2 hebben extra veel belang bij een laag cholesterolgehalte. Voor deze patiënten zijn daarom strengere streefwaarden opgesteld, namelijk een LDL-cholesterol van minimaal onder de 2,5 mmol/l en een totaal cholesterol van minder dan 4,5 mmol/l.

Voor een meer gedetailleerde bepaling of uw cholesterol te hoog is, kunt u beter onderstaande tabellen op deze pagina raadplegen. U kunt ook één van de volgende links gebruiken:

Totaal cholesterol te hoog?

Te hoog totaal cholesterol

Voor patiënten met hart-vaatziekten en/of diabetes type 2 geldt een strenger beleid en wordt een totaal cholesterol van minder dan 4,5 mmol/l geadviseerd.

LDL cholesterol te hoog?

Bent u geen patiënt met hartziekte of diabetes mellitus type 2, dan kunt u onderstaande tabel gebruiken om te bepalen of u een te hoog LDL cholesterol heeft. Patiënten met een hartziekte, type 2 diabetes of een 10-jaars sterfterisico van meer dan 10% wordt geadviseerd om te streven naar een LDL cholesterol van minder dan 2,5 mmol/l.

LDL cholesterol te hoog

HDL cholesterol te laag?

Te laag HDL cholesterol

Triglyceriden te hoog?

Een triglyceride gehalte van 1,7 mmol/l of minder is optimaal. Een overmaat aan triglyceriden kan schadelijk zijn voor de vaatwand.

Cholesterol-ratio te hoog?

De cholesterol ratio is het totaal cholesterol gedeeld door het HDL cholesterol. Een optimale cholesterol ratio is 5 mmol/l of lager.