Triglyceriden zijn vetten in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden. Als uw triglyceriden verhoogd zijn, kan dit het proces van aderverkalking versnellen en uiteindelijk zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Aangezien het metabolisme van cholesterol en triglyceriden sterk met elkaar samenhangt, is dit verhoogde risico ook niet verwonderlijk. Het is daarom belangrijk om uw triglyceriden waarden laag te houden. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de rol van triglyceriden in het bloed bij het ontstaan van atherosclerose.

Wanneer zijn mijn triglyceriden te hoog?

Mogelijk vraagt u zich nu af: zijn mijn triglyceriden waarden nu te hoog of moet ik ze verlagen? Als richtlijn kunt u aanhouden om te streven naar triglyceriden waarden van 1,7 mmol/l of lager. Een waarde hoger dan 1,7 mmol/l geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. U kunt uw triglyceriden waarden laten bepalen aan de hand van een cholesterolmeting. In het volgende hoofdstuk op deze pagina leest u hoe u uw triglyceriden kunt verlagen.

Kan ik zelf mijn triglyceriden verlagen?

Ja, dit is mogelijk. We adviseren echter om het advies van een arts in te winnen.

Als uw triglyceriden verhoogd zijn, kunt u zelf uw triglyceriden verlagen door een aanpassing in uw leefstijl & dieet. Een arts heeft de mogelijk om naast leefstijladvies ook met een medicamenteuze behandeling de triglyceriden te verlagen. Hieronder worden verschillende mogelijkheden toegelicht.

Een gezonde leefstijl kan de waarden van uw triglyceriden verlagen

Uw leefstijl heeft een belangrijke invloed op uw triglyceriden waarden. Leefstijl adviezen kunnen daarom een effectieve methode zijn om uw triglyceriden te verlagen.

Bijvoorbeeld roken is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bovendien heeft roken een negatieve invloed op uw bloedwaarden, zoals triglyceriden. Stoppen met roken is een effectieve stap.

Ook uw dieet heeft impact op uw triglyceriden. Minder vet, minder alcohol en minder suiker kan de hoeveelheid triglyceriden in het bloed verlagen. Ook het eten van meer groenten en fruit zal helpen bij het verlagen van uw triglyceriden en dus het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Ook lichaamsbeweging en het streven naar een gezond lichaamsgewicht kan uw triglyceriden verlagen. Door veel te bewegen verbrand u vetten, waardoor ook het triglyceridengehalte verlaagt wordt.

Triglyceriden verlagen met voeding

Met voeding triglyceriden verlagen

In onderstaande tabel vindt u een overzicht met suggesties bij het verlagen van uw triglyceriden.

– Verhoog gebruik van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijv. olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie) ter vervanging van slechte vetten
– Zorg dat u voldoende vitamine C binnenkrijgt
– Vermijd geraffineerde koolhydraten zoals suiker
– Drink minder alcohol
– Geschikte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld:
Avocado, Blauwe druif, Linzen, Notenolie, Olijfolie, Pijnboom pitten, Pompoen olie of -pitten, Prei, Knoflook, Lente ui, Lijnzaad, Sesam pasta of -zaad, Shi take, Soja, Soja yoghurt, Taugé, Vis, Walnoten, Witte bonen
Met de juiste voeding kunt u uw triglyceriden gehalte significant verlagen

Veel koolhydraten zorgt voor meer triglyceriden. Eet daarom liever gematigde hoeveelheden koolhydraten en kies voor koolhydraten die minder snel verteren (groenten, fruit, sojayoghurt)

Kan ik triglyceriden verlagen met medicijnen?

Cholesterolverlagers kunnen ook uw triglyceriden verlagen. Of het gebruik van een cholesterolverlager voor u verstandig is, hangt veelal af van de individuele situatie en moet daarom besproken worden met een deskundige. Overleg het gebruik van cholesterolverlagers daarom altijd eerst goed met uw huisarts en/of specialist.

Diabetes en triglyceriden

Als u diabetes hebt, houdt dan uw bloedsuikerspiegel onder controle. Een hoge spiegel heeft namelijk als gevolg dat extra glucose wordt omgezet in vet en veroorzaakt ook een stijging van de hoeveelheid triglyceriden in uw bloed.

Functies van cholesterol

Cholesterol vervult vier belangrijke functies in het menselijk lichaam: 1. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van de celwanden; Cholesterol is een noodzakelijk component voor…
Lees meer

Leeftijd

De kans op ziekte wordt groter naar mate men ouder wordt. In principe is de leeftijd daarom, net als bij veel andere ziekten, de sterkste…
Lees meer

Aderverkalking

  Wat is aderverkalking?   Aderverkalking is het proces van geleidelijke vernauwing van de slagaders, men spreekt daarom ook wel van ‘slagaderverkalking’. Naarmate men ouder…
Lees meer

BMI berekenen

De BMI (= body mass index) is het lichaamsgewicht in kilogrammen gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters (kg/m2). De BMI wordt ook…
Lees meer

Verschil LDL vs HDL

LDL cholesterol is slecht cholesterol. LDL cholesterol is namelijk de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL…
Lees meer

HDL cholesterol verhogen

U wilt uw HDL cholesterol waarden verhogen. De volgende factoren verhogen het HDL cholesterol: HDL verhogen: Stoppen met roken! Roken verlaagt in sterke mate het…
Lees meer

Literatuurverwijzingen

  1. Castro Cabezas M, Bruin TWA de, Erkelens DW. Familialcombined hyperlipidemia: 1973-1991. Netherlands Journal of Medicine. 1992; 40: 83-95.
  2. Manninen V, Tenkanen L, Koskinen P, et al. Joint effects of serum triglyceride and LDL cholesterol and HDL cholesterol concentrations on coronary heart disease risk in the Helsinki Heart Study. Implications for treatment. Circulation. 1992; 85: 37-45.
  3. Austin MA. Plasma triglyceride and coronary heart disease. Arterioscler Thromb. 1991; 11: 2-14.